Archiv článků

Foceno s bleskem - 1956

10.02.2014 19:10
Většina starých fotek mých předků, které mám v rodinném archivu, je nafocena venku. Přišel fotograf s fotoaparátem a potřeboval dobré světlo, které ve starých venkovských chaloupkách nebylo. Všichni se tedy odebrali ven, obvykle na zahradu, kde našli nějaký vzhledný keřík, utvořili formaci a...

Brambory na půlky

02.02.2014 22:24
Miluji pečené brambory. Když se navíc trošku omastí a okoření česnekem, vznikne jídlo, které chutná především v tomto zimním období. Pro naše předky představovaly pečené brambory jistě příjemnou obměnu brambor vařených. V zimě se v peci celý den topilo, takže nebyl problém upéct si pár brambor a...

Houbový kuba

28.12.2013 13:09
Toto jídlo mám moc ráda, ale přestože si na něm vždy pochutnám, nevařím ho příliš často. Má to asi několik důvodů. Za prvé je třeba trošku plánovat a večer předem si namočit kroupy a houby. Potom se musí vařit kroupy i houby zvlášť. Pak se vše smíchá, dochutí a ještě zapéká. Tolik úkonů... to už...

Kysané zelí

24.11.2013 10:53
„…byla ve veliké chudobě vychována a …  svého otce poslouchajíc, k jeho potřebě s velikou láskou jeho ovečky pásla a přeslicí se živila, občas jemu zelíčka navařila a prosté pokrmy připravovala a všecky potřeby obstarávala. (povídka O Griseldě (Historie utěšené a kratochvilné,Praha 1950) ...

Polenta

11.11.2013 23:21
Možná to někoho překvapí, ale i polenta patří mezi staré pokrmy. Jen se jí dřív neříkalo polenta, což je název přejatý z italštiny, ale třeba turkyňová kaša. Kukuřice se do našich zemí dostala po objevení Ameriky. Protože je bezlepková, vařily se z ní především kaše, ale přidávala se někdy i do...

Pečený králík (marinovaný)

04.11.2013 16:06
"Toho králíka jíst budeš!" říká Helena Růžičková v české komedii Slunce seno... svému filmovému synkovi, který odmítá jíst, neboť ho mají každý den. Toto už se dnes asi běžně nestává. Malochovy králíků mají klesající tendenci, rostou naopak velkochovy, takže spíš než od drobných chovatelů pořídíte...

Šípky

01.11.2013 00:00
Letos jsou šípkové keře hustě obsypané, ale jejich rudé plody skoro nikdo nesbírá. Zůstávají na keřích, aby později ozdobily zasněženou krajinu. Naši předci využívali přírodní bohatství mnohem víc než my. Dokázali zužitkovat vše. Šípky představovaly významný zdroj vitamínu C a pro děti byly také...

Petrželná máčka

28.10.2013 18:50
Toto jídlo jsem v dětství nesnášela. Bylo to však tradiční jídlo z otcovy rodné vsi, a tak se ho moje matka naučila a vařívala mu ho a můj otec byl asi jediný člen naší domácnosti, který si na něm opravdu pochutnal.  Omáčky byly v našich krajích oblíbené i v minulosti – v 15. -...

Pozvánka na přednášku o genealogii a sestavování rodokmenu

21.08.2013 14:49
    Knihovna Starovice srdečně zve všechny zájemce o genealogii na přednášku                                VYTVOŘTE SI...
Záznamy: 1 - 9 ze 9