Houbový kuba

28.12.2013 13:09

Toto jídlo mám moc ráda, ale přestože si na něm vždy pochutnám, nevařím ho příliš často. Má to asi několik důvodů. Za prvé je třeba trošku plánovat a večer předem si namočit kroupy a houby. Potom se musí vařit kroupy i houby zvlášť. Pak se vše smíchá, dochutí a ještě zapéká. Tolik úkonů... to už línější náturu může odradit a udělá raději třeba rychlejší rizoto, které navíc našpiní mnohem míň nádobí. Ale protože houbový kuba, když se dobře dochutí, je mana nebeská, občas se přemůžu a uvařím ho.

Pokrm je to velmi starý, používá se na něj jen několik základních surovin, které se v minulosti obvykle daly najít v každé chaloupce. Minimálně ty dvě hlavní ano. Kroupy a houby. Navíc jde o jídlo levné - houby si každý nasbíral a kroupy si vyrobil z vypěstovaného ječmene. Nejdražší položku tak představovalo asi sádlo.

Houby nesměly chybět na štědrovečerním stole (ať už upravené jako polévka, omáčka nebo jinak), a tak byl i houbový kuba (podle barvy použitých hub - modráků - zvaný také černý kuba) oblíbeným tradičním štedrovečerním pokrmem.

V dnešní době vede ve spotřebě obilovin pšenice - o důvod víc si kubu uvařit a zpestřit si jídelníček ječmenem. Pitím piva to nenaženete. :-)

Recept (neuvádím přesné poměry, ale určitě dejte hodně hub):

ječné kroupy

houby (sušené, ale mohou být i mražené nebo pochopitelně čerstvé)

cibule, česnek

sůl, pepř

majoránka

sádlo

Kroupy propláchneme, promneme, vodu vylijeme a namočíme je do čisté vody přes noc. V té stejné vodě je druhý den uvaříme.

Houby také namočíme a druhý den uvaříme.

Na sádle osmažíme cibulku, když začne hnědnout, přidáme kroupy a houby, zamícháme, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Zapečeme v troubě při 200 stupních cca 20 minut.

Tip: Poměr vody a krup by měl být 2:1. Snažím se, abych je po uvaření nemusela slévat (s vodou se vylévají i cenné minerální látky z krup) a aby tam trošku vody zůstalo, nechci je úplně sypké, protože kuba je pak takový krémovější.

Kromě majoránky přidávám i sušený medvědí česnek.

Tady jsem neměla sádlo, ale měla jsem domácí uzenou slaninu, takže jsem na olivovém oleji rozškvařila pár kostiček slaniny a bylo to voňavé a moc dobré.

Ke kubovi je skvělá jakákoliv nakládaná zelenina - my jsme si dali okurky a červenou řepu, dobré jsou i cibulky, malé kukuřičky nebo třeba houby nakládané v octě. Dovedu si představit, že naši předci si k němu dávali kysané zelí.