Polenta

11.11.2013 23:21

Možná to někoho překvapí, ale i polenta patří mezi staré pokrmy. Jen se jí dřív neříkalo polenta, což je název přejatý z italštiny, ale třeba turkyňová kaša.

Kukuřice se do našich zemí dostala po objevení Ameriky. Protože je bezlepková, vařily se z ní především kaše, ale přidávala se někdy i do směsi na chléb, případně se z kukuřičné mouky pekly placky nebo buchty.

Na jižní Moravě se jí dodnes říká turkyň, což naznačuje, že pronikání kukuřice ze západu naše země nejprve trošku obešlo a dorazila k nám později z Turecka. Říkalo se jí turecká pšenice a postupně se to zkrátilo na turkyně - turkyň. Augusta Šebestová uvádí, že na konci 19. století už se z kukuřice vaří méně, na rozdíl od předchozí doby. Vařila se hlavně nasladko. Buchty z kukuřičné mouky se zadělávaly mlékem a nadívaly povidly. Polentou (palentou) nazývá pokrm, kdy se z kukuřičné mouky zadělalo řídké těsto, mohlo se nechat i zkynout (ale nemuselo), pak se nalilo do pekáče a upeklo. Opět se mohlo nadít povidly. Augustin zdroj, jihomoravská žena na konci 19. století, tuto palentu komentuje slovy: "Dvojí škralúpky dyž má, teplá, ne studená, pane, to je dobrý!"

Kukuřice představovala mnohostrannou plodinu, zrna poskytovala potravu jak lidem, tak dobytku (husy a prasata), zkrmovaly se i listy a z kukuřičných klíčků se tlačil (a tlačí) olej.

Dnes se dá koupit polenta instantní, kterou stačí povařit 3 minuty. Skoro bych řekla, že na ni narážím častěji než na obyčejnou polentu. Pokud nespěchám, upřednostním polentu neinstatní - je chuťově lepší, ale ta instantní taky není špatná.

Žluťoučká polenta vlevo, instantní méně výrazná vpravo.

Kaši je třeba pořádně dochutit (pokud ji ovšem nechcete nechat ztuhnout a grilovat, tam stačí jen sůl a pepř). Vařím ji vždy ve vodě a až když je téměř hotová, přileji smetanu nebo smetanu napůl s mlékem. Přilévám po troškách a nechám vždy pořádně vsáknout. Když mám domácí "podravku", dochucuji jí a samozřejmě solí a troškou pepře. Nakonec vmíchám kousek másla a dochutím strouhaným parmazánem.

Někdy si udělám cibulový základ - osmažím cibulku, když je hotová, přidám nasekaný česnek, nechám rozvonět, zaliji vodou, do vařicí vody vsypu polentu a dále postupuji tak, jak je uvedeno výše.

Podávám s nějakou zeleninovou přílohou a volským vokem, to vše se může posypat ještě dýňovými semínky.

Polenta je velmi sytá!

Na fotce je polenta s dušenými houbami, nehoubožravci ji měli s dušenými kapustičkami a pórkem.