Brambory na půlky

02.02.2014 22:24

Miluji pečené brambory. Když se navíc trošku omastí a okoření česnekem, vznikne jídlo, které chutná především v tomto zimním období.

Pro naše předky představovaly pečené brambory jistě příjemnou obměnu brambor vařených. V zimě se v peci celý den topilo, takže nebyl problém upéct si pár brambor a dát si k nim třeba kysané zelí. Nebo je, v časech po zabíjačce, omastit trochou mletých škvarků. Škvarky se daly v chladu uskladnit velmi dlouho. Zalily se sádlem a postupně se odebíraly podle potřeby. V zimní době se ovšem hodilo i něco zdravého, takže voila - česnek, přírodní antibiotikum, vyhnal z těla zákeřné bakterie a viry.

Tento recept mám od své babičky. Za jejího dětství představovalo toto prosté jídlo pochoutku. Brambory se pečou překrojené na poloviny (odtud název jídla) a řezná strana se opeče do křupava. Pokrm se posléze podával v míse uprostřed stolu a jedl se rukama. Takto je u nás konzumován dodnes. Brambory ochucené škvarky a česnekem se zapíjely kyselým mlékem. Děti si z každé brambory schovávaly "škraloup" (opečenou část), kterou konzumovaly až nakonec jako lahůdku.

Dneska už si mléko zkysnout nenechávám a zapíjím je mlékem sladkým. Rozhodně se kombinace škvarků a mléka nemusíte bát. I když manželovi trvalo několik let, než si na to troufl, zpočátku je zapíjel zásadně chlazeným pivem. Dnes už uznal, že mléko k tomu ladí líp.  :-)

Brambory na půlky

brambory

mleté škvarky

česnek podle chuti

sůl a tuk na vymazání plechu (nejlépe sádlo)

Brambory očistíme, překrojíme podélně a vyskládáme na sádlem vymazaný plech. Upečeme v troubě. Jakmile jsou upečené, vyndáme je, troubu vypneme a hned do ní vložíme hrnec s mletými škvarky, které se zbytkovým teplem rozpustí. Brambory oloupeme, vložíme do mísy, osolíme (poměrně hodně), přidáme 2 - 3 stroužky utřeného česneku (podle chuti) a zalijeme teplými škvarky. Promícháme a podáváme v míse uprostřed stolu. Zapíjíme mlékem.

P. S. Chce to kvalitní škvarky, s běžnými škvarky z obchodu to nezkoušejte - není to bohužel ono. Ideálně domácí; mnou použité škvarky jsou z farmy rodiny Němcovy.

Předtím:

Potom: